Gratis Dienstverlening

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven?Nieuwsbrief

Linked-In

Meediscussiëren op LinkedIn? LinkedIn

Projecten Databank

Welke Bouwregie projecten zijn er in Nederland? Projecten Databank

“GOTIK is mooi, managen op tijd en geld interessant, maar echt succes wordt inmiddels anders gerealiseerd”

Complexiteit, schaarste aan mensen/materialen en faalkosten in de bouw en infrasector vereisen dat we projecten serieus anders moeten gaan managen. Hoe zorgen opdrachtgevers en opdrachtnemers dat ze in deze realiteit extra grip op projecten krijgen?

Op 19 juni jl. organiseerde BouwRegieNetwerk haar 2e Summit die ditmaal plaatsvond op de TU Delft en waar meer dan 100 projectdirecteuren, managers en projectprofessionals samenkwamen. Centraal thema was precies bovengenoemd ‘nieuw vakmanschap’: de erkenning dat vele oude vertrouwde manieren van projectmanagement niet meer optimaal voldoen en dus geïnnoveerd moeten worden.

Betere matches tussen projecten en mensen zijn nodig om hier invulling aan te geven. Paul Janssen (Rotterdamsebaan), Leonie Koops (Witteveen+Bos), Bert van Eekelen (Floriade 2022) en Gerard Scheffrahn (Noord-Zuidlijn) deelden praktijkervaringen bij het managen van hun projecten en gaven aan wat zij onder het nieuwe vakmanschap verstaan. Eens te meer werd duidelijk dat de problemen en belemmeringen waar projectmanagers tegenaan lopen niet met de techniek te maken hebben, maar voornamelijk op het relationele vlak liggen. Van de verouderde GOTIK-methode, waar de nadruk vooral ligt op functionele aspecten, geld en tijd, naar een focus op cultuur, relatie en samenwerking binnen de projectteams. Waarbij de moederorganisaties aan beide kanten op gepaste afstand meekijken en er binnen projectteams als één unit wordt geopereerd.

Problemen en belemmeringen hebben niet te maken met de - vaak foutloze – techniek, maar liggen op het relationele vlak.

De scheve balans tussen inhoud en relatie die uit bovengenoemde praktijkervaringen blijkt, wordt ook expliciet door de wetenschap onderschreven. Prof. Dr. Ir. Hans Bakker, Professor Projectmanagement aan de TU Delft, doet op initiatief van BouwRegieNetwerk onderzoek naar efficiënt projectmanagement. Uit zijn presentatie kwam naar voren hoe zaken als ondersteuning vanuit het topmanagement, het hebben van een competent projectteam, actieve betrokkenheid van de opdrachtgever en het delen van informatie tussen projectpartijen positieve invloed hebben op het succes van projecten. Deelnemers kregen de presentaties en onderzoeksresultaten per mail toegestuurd.

De scheve balans tussen inhoud en relatie wordt door zowel praktijk als wetenschap onderschreven

De inzichten uit de praktijk en wetenschap werden geoperationaliseerd in interactieve workshops over o.a. de vaarwegen in Friesland, de Plantage Middenlaan in Amsterdam, de N200 en het Stadhuis van Utrecht. Ook hier kwam men tot de conclusie: meer aandacht voor HRM, relatiemanagement, gedrag, organisatie, bestuur en besluitvorming is essentieel om projectmanagement naar een hoger niveau te tillen en de uitdagingen van vandaag en morgen tegemoet te kunnen treden. Dan ontstaat vanzelf de ‘GOTIK 2.0’ of zelfs 3.0 die hierbij past.

Dit verslag downloaden en delen? Klik HIER

BouwRegieNetwerk 19 juni 2018

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in en u blijft automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkeling op het gebied van ESCo’s en energietransities.

U bent ingeschreven voor de PPS Netwerk Nederland Nieuwsbrief!