Gratis Dienstverlening

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven?Nieuwsbrief

Linked-In

Meediscussiëren op LinkedIn? LinkedIn

Projecten Databank

Welke Bouwregie projecten zijn er in Nederland? Projecten Databank

Stationsgebieden tot bloei brengen, 24 september 2015

 • Hoe grote en kleine stations benutten als motor voor ontwikkeling?
 • Hoe van implementatie naar bloeiende, vitale en veilige gebieden?
 • Hoe belangen managen?

Op de grootste Nederlandse stations komen dagelijks meer mensen dan op Schiphol; een trend die zich steeds verder doorzet. Deze groei vraagt om een andere benadering van het stationsgebied dan die van ‘overstapplaats’, want veel stations groeien inmiddels uit tot kloppend (stads)hart met uitgebreide voorzieningen voor bezoekers die langer of korter op een station verblijven. Veilige parkeergelegenheden, bushaltes, fietsverhuur, horeca, vergadercapaciteiten, supermarkten en retail bieden de reiziger wat die nodig heeft op elk moment van de dag.

Tegen deze achtergrond worden steeds meer stationsgebieden (klein én groot) (her)ontwikkeld tot aangename en leefbare omgevingen met uitgebreid aanbod aan producten en diensten en optimale aansluiting van auto, OV, fiets en trein. Het aanpakken van een stationsgebied kan bovendien veel bijdragen aan veiligere en aantrekkelijkere binnensteden en het biedt kansen voor duurzaam bouwen voor de lange termijn.

(Ver)bouwen in stationsgebieden is over het algemeen een complexe aangelegenheid. Vaak wordt er gewerkt in een binnenstedelijke omgeving met weinig ruimte en moet er worden ‘gebouwd met de winkel open’, want reizigers blijven komen en gaan in stations. Bovendien heb je niet alleen met de reizigers te maken, maar ook met verschillende andere stakeholders (winkeliers, beleggers, gebruikers, parkeerders, vervoerders etc.) met ieder weer hun eigen belangen. Hoe organiseer je een succesvolle (her)ontwikkeling van een stationsgebied? Waar liggen de grootste uitdagingen en welke aanpak werkt het beste? Welke lessen zijn er geleerd in de al aangepakte stationsgebieden zoals die van o.a. Utrecht, Heerlen, Delft, Tilburg en Den Haag?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BouwRegieNetwerk organiseert 24 september 2015 een praktijkseminar over het (her)ontwikkelen van stationsgebieden waarin bovenstaande vragen centraal staan. Dit seminar wordt georganiseerd in samenwerking met ervaringsdeskundigen van de gemeente Den Haag/ProRail, de gemeente Utrecht, Procap en Grontmij. Niet alleen de theorie, maar juist ook de praktijk van de ontwikkeling van stationsgebieden komt aan bod middels de praktijkcases Utrecht Centraal en Den Haag Centraal.

Na afloop van dit seminar weet u meer over de aanpak van stationsgebieden in complexe omgevingen. We bieden u concrete handvatten waarmee u verder kunt en u bent op de hoogte gebracht van de geleerde lessen uit de aanpak van andere stationsgebieden.

Datum: 24 september 2015
Locatie: Utrecht Centraal
Rondleiding Utrecht Centraal: 12.45 - 13.45 uur
Inloop seminar: 13.30 - 14.00 uur
Seminar: 14.00 - 17.00 uur
Borrel: 17.00 uur
Doelgroep: (de)centrale overheden, (potentiële) opdrachtgevers, medewerkers van NS en Prorail, deelnemers van BouwregieNetwerk
Kosten: Gratis voor de doelgroep. Andere partijen betalen 295 euro (ex btw).

Aanmelden kan via aanmelden@bouwregienetwerk.nl

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Programma

 • 12.45 - 13.45 uur:
  Rondleiding over het stationsgebied Utrecht Centraal
 • 13.30 - 14.00 uur:
  Inloop seminar
 • 14.00 - 14.15 uur:
  Welkom/introductie, Harry Sterk (BouwRegieNetwerk)
 • 14.15 - 14.45 uur:
  Stationsgebied als Katalysator - Het ideale Stationsgebied
  Een warm pleidooi voor het maken van aantrekkelijke stationsgebieden waar iedereen trots op kan zijn. Uitnodiging tot intensieve dialoog met overheden, markt en mensen met goede ideeën. Mieke Verschoor (Stationsontwikkelaar, NS Stations)
 • 14.45 - 15.30 uur:
  Praktijkvoorbeeld 1: Hoe maak ik een plan? ‘Bouwen met de winkel open’: Theoretische en praktische toelichting op de (her)ontwikkeling van Station Den Haag Centraal - Richard Folkers (Prorail) & Marc van den Berg (Grontmij)
 • 15.30 - 15.45 uur:
  Pauze
 • 15.45 - 16.30 uur:
  Praktijkvoorbeeld 2: Hoe voer ik een plan uit? Historische binnenstad en stationsgebied worden 1 geheel rondom Utrecht centraal. Meer cultuur, ontspanning, betere bereikbaarheid en water terug in de singel - Simon Roozen (Gemeente Utrecht) & Rutger Siderius (Procap)
 • 16.30 - 17.00 uur:
  Vragen en afronding
 • 17.00 uur:
  Borrel

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in en u blijft automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkeling op het gebied van ESCo’s en energietransities.

U bent ingeschreven voor de PPS Netwerk Nederland Nieuwsbrief!