Gratis Dienstverlening

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven?Nieuwsbrief

Linked-In

Meediscussiëren op LinkedIn? LinkedIn

Projecten Databank

Welke Bouwregie projecten zijn er in Nederland? Projecten Databank

Reuring met tweede leven monument

Kolhorn is een dorp in de Westfriese gemeente Hollands Kroon. Het dorp is grotendeels rijksbeschermd als dorpsgezicht met een dorpskerk uit de 17de eeuw de Laurenskerk. “Omwonenden hebben de dorpskerk geadopteerd. Ze houden er activiteiten en dragen zo bij aan de onderhoudskosten. De kerk, oorspronkelijk bedoeld als plek van samenkomst, is ook nu weer het centrum van het dorp. Dat is mooi!” Peter Oussoren (APPM) en ook werkzaam voor de provincie Noord-Holland als Loods herbestemming monumenten, staat niet klaar met een grabbelton vol subsidies. Het doel is om mensen met een idee voor een nieuwe bestemming van een monument op weg te helpen. Of eigenaren van monumenten te koppelen aan mensen met ideeën. “In de kop van Noord-Holland is het eerste wat je in een dorp als Kolhorn ziet de kerktoren. Het zou zonde zijn als dat verdwijnt.”

Reuring
En daarom is het essentieel om zo veel mogelijk monumenten in de provincie een stap verder te helpen. Belangrijk, zodat deze monumenten niet verloren gaan. Maar het gaat verder: “Als een gebouw een nieuwe functie krijgt, lift het hele gebied rondom het gebouw daarop mee. Zo’n gebouw is vaak een bron van reuring en geeft een nieuwe dynamiek. Kijk bijvoorbeeld naar De Hallen in de Bellamybuurt in Amsterdam. De hele omgeving heeft geprofiteerd van de herbestemming van het complex.” En dat geldt ook voor monumenten in het buitengebied. “Recreatiegebieden kunnen veel toegankelijker gemaakt worden door een pleisterplaats. Een plek waar mensen even kunnen zitten, waar ze koffie kunnen drinken en waar kinderen kunnen spelen. Een monument kan die functie perfect vervullen.”

Uitdagingen
Ondanks de mooie doelen komt het project in Noord-Holland ook uitdagingen:“er zijn twee complementaire problemen. In de regio Amsterdam-Haarlem zijn er heel veel initiatieven in monumentale gebouwen. Er is eerder sprake van een tekort aan gebouwen dan een tekort aan initiatieven.” Buiten die regio is het juist omgekeerd. Daar staan veel monumentale gebouwen en is er vaak een gebrek aan initiatieven. En juist daar kan de loods een rol spelen. Met initiatiefnemers moet er daarom gekeken worden of er een geschikte locatie buiten de stad is. Sommige plannen lenen zich uitstekend voor het Hembrugterrein, Nigtevecht of Heiloo. Maar mensen weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is op zo’n plek. Neem het Vuurtoreneiland. Dat kende niemand en nu moet je ruim van tevoren reserveren voor een diner.”

Duurzaamheid
Daarnaast moeten initiatiefnemers ook aan de voorkant goed nadenken over zaken als financiering, wettelijke kaders en de timing van een herbestemming. Ondernemers willen namelijk snel beginnen, terwijl herbestemming en de verbouwing van een monument veel tijd vergt. Peter Oussoren adviseert samenwerkende partijen daarom om de verwachtingen van beide kanten, overheid en ondernemer, strak te managen. Ook duurzaamheid is belangrijk. Vrijwel elk monument kampt vanwege de leeftijd met problemen op dat terrein. “Het oplossen daarvan vraagt grote investeringen. Als je merkt dat duurzaamheid vaak een struikelblok voor herbestemming is, kun je daar als provincie nieuw beleid voor maken. Dat signaleren hoort ook bij een toekomstbestendig herbestemmingsbeleid.”

Masterclass Herbestemmen Erfgoed: zelf aan de slag met transformatievraagstukken
In 2018 organiseert het BouwRegieNetwerk in samenwerking met APPM, ESCoNetwerk, het Transformatorhuis en PPS Netwerk Nederland een masterclass rondom het thema ‘herbestemming van erfgoed’ opdat partijen (o.a. gemeenten, provincies, eigenaren, etc.) actief kennis en ervaringen vanuit de theorie en praktijk met elkaar kunnen delen. Op deze wijze kunnen versnellingen worden gerealiseerd in de transformatie en herbestemming van erfgoed. Deelnemers maken binnen dit traject kennis met de belangrijkste uitdagingen en vraagstukken met ruimte voor het inbrengen van eigen cases en samen met andere deelnemers, ondersteund door experts, de diepte in te duiken.

Praktijk en theorie komen samen
In totaal worden er drie sessies georganiseerd bestaand uit een theoretische kennis-sessie en drie excursies. Samen beslaan deze een groot gedeelte van het spectrum van de herontwikkeling van erfgoed. Het doel is om u kennis te laten maken met de opgaven, vraagstukken, valkuilen en ‘best practices’ van het erfgoeddomein. Aan het einde van dit interactief kennistraject bent u in staat richting te geven aan een strategie omtrent erfgoed- vraagstukken.

Programma en aanmelden:
Via deze link (of kopieer de URL http://bit.ly/2ElkUn8) kunt u meer lezen over het programma en hoe u zich kunt aanmelden.

Hebt u vragen en/of wenst u aanvullende informatie te ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op via secretariaat@bouwregienetwerk.nl of telefonisch 030 - 30 39 762.
Meer informatie over de forten in De Ronde Venen? http://www.derondevenen.nl/forten

BouwRegieNetwerk 15 februari 2018

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in en u blijft automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkeling op het gebied van ESCo’s en energietransities.

U bent ingeschreven voor de PPS Netwerk Nederland Nieuwsbrief!