Gratis Dienstverlening

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven?Nieuwsbrief

Linked-In

Meediscussiëren op LinkedIn? LinkedIn

Projecten Databank

Welke Bouwregie projecten zijn er in Nederland? Projecten Databank

Kom van dat gas af, we zijn klaar met de fossiele brandstoffen!

Nederland wil van het gas af. Van het aardgas welteverstaan. We zijn klaar met de fossiele brandstof waar we al jarenlang van profiteren. Door de gasbaten zaten we er letterlijk en figuurlijk lekker warmpjes bij. Inmiddels hebben we het meeste Nederlandse aardgas verbruikt; in het Groningse veld zit nog maar 24% van de oorspronkelijke hoeveelheid. Daarbij schreeuwt het milieu om onze aandacht. Hoeveel jaren willen en kunnen we nog doorgaan? De knop moet om, ook bij de vele huishoudens. Dit is een complexe opgave en veel mensen vragen zich af: Hoe dan? Op 18 mei 2017 organiseerden we daarom het event ‘KOM van dat gas af!’. Het doel: samen aan de slag! De urgentie is wat ons betreft nog lang niet groot genoeg.

Vervang gasleidingen niet meer
Diverse doeners hebben op het event laten zien welke weg zij bewandelen. Zo vertelde wethouder Lot van Hooijdonk waarom Utrecht niet meer wil wachten en proefondervindelijk aan de slag gaat. Van Hooijdonk: “We weten nog niet hoe het moet, maar gaan het toch gewoon doen. We hebben hoge klimaatambities en weten één ding zeker: aardgas past daar niet bij.” Een Utrechtse woonwijk van maar liefst 9.000 woningen gaat daarom van het gas af. “Op een gegeven moment moet het gewoon onvermijdelijk zijn. Dat kan onder andere door gasleidingen niet meer te vervangen en dan kom je bij mensen binnen met een ander soort vraag; wat nu?”

Maak sociaal resultaat
Om die ‘wat nu?’ vraag te beantwoorden speelt de markt een grote rol. Het is de vraag welke energieneutrale oplossingen aannemers en installateurs kunnen bieden en tegen welke prijs. Ook andere kansen moeten overwogen worden, zoals de inzet van duurzame warmtenetten of het gebruik van biogas. Hoe ziet de businesscase er dan uit? Energiecommissaris Ruud Koornstra is wat dat betreft duidelijk: “Nederland heeft alles in huis om koploper te worden in deze transitie. Het voordeel is in dat geval dat je er ook geld mee kunt verdienen.” Folkert Linnemans van Bouwgroep Dijkstra Draisma brengt als innovatieve bouwer een helder perspectief in: “Het is niet zozeer een technisch experiment, maar een sociaal experiment.” Hij slaat daar de spijker op z’n kop, want we kunnen technisch van alles verzinnen, maar het moet vooral aantrekkelijk zijn voor bewoners. Het liefst aantrekkelijker dan we gewend zijn, zodat we snel van onze gasverslaving af zijn. Tegen marktpartijen zeg ik daarom: u hebt nog een hoop te doen. Ik roep hen op snel met nieuwe, ook financieel aantrekkelijke, totaaloplossingen en vooral services te komen, welke bijdragen aan het energieneutraal wonen en de stappen daarnaar toe.

Van plannen naar doen!
Collega en directeur Helma Born schetste: “We doen dit omdat het iedereen raakt en bezig houdt. Het vraagt om doeners en denkers en een goede wisselwerking tussen die twee.” De verschillende invalshoeken van de sprekers op het event maken dat inzichtelijk. Deze wisselwerking willen we nu verder brengen. Ik sluit me wat dat betreft aan bij Lot van Hooijdonk: niemand weet exact hoe het moet, dus ga aan de slag en bouw goede ervaringen op. Wonen Limburg geeft met hun ‘Nul Op de Meter (NOM)’ aanpak in ‘De Stroomversnelling’ zo het goede voorbeeld. Bestuurder Wim Hazeu: “Verandering vinden we allemaal eng, maar ik ben er van overtuigd dat we met deze opgave in het diepe moeten springen, je nek moet uitsteken en durven te experimenteren.” Ik voeg daar graag aan toe dat we af moeten van de zogenoemde ‘pilots’ van één of enkele woningen. Die zijn er voldoende. Laten we de geleerde lessen uit deze voorbeelden gebruiken om veel meer grootschalige experimenten uit te voeren op het niveau van straten, buurten en zelfs wijken. Learning by doing!

Stel de samenwerking centraal
In goede samenwerking ligt de oplossing. Soms vanuit bestaande rollen, soms vanuit veranderende rollen. Ook daarin is innovatie nodig. Zo nam Bouwgroep Dijkstra Draisma zelf bewonersconsulenten in dienst, een rol die normaal gesproken alleen bij woningcorporaties voorkomt. Een veelgehoorde opmerking is vaak ‘stel de klant centraal’. Dat is wat mij betreft onzin. Ja, het resultaat voor de bewoner moet goed, zo niet uitstekend zijn. Dat bereiken we echter niet door alleen de klant centraal te stellen. De sociale opgave zit in een veranderende houding en samenwerkingen van iedereen die betrokken is of waarvan betrokkenheid noodzakelijk is. Van overheid tot netbeheerder, van bewoners tot bedrijven. Samen bereiken we meer dan ieder alleen.

Door: ing. Johan Duut, senior adviseur en projectmanager bij Procap

Meer weten? BouwRegie Meet-up: Energietransitie

In de energietransitie is het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad voor veel partijen een belangrijke opgave. Eén van de verregaande mogelijkheden is het verduurzamen van bestaand vastgoed naar ‘Nul op de Meter‘.

Met de BouwRegieNetwerk Meet-Up ‘Energietransitie: verder kijken dan de nul op meter’ op donderdag 8 juni 2017, gaan wij in op de vraag: “welke visies, routes en ervaringen zijn er tot zover voor het leiden van een succesvolle energietransitie?“ Aan de hand van diverse expertisevisies van ervaringsdeskundigen, de nieuwste ontwikkelingen en veel voorbeelden pakken we dit thema vast. Er is veel ruimte voor interactie en discussie.

Wij nodigen u graag uit zich aan te melden voor de BouwRegieNetwerk Meet-up “Energietransitie” op 8 juni 2017 in Utrecht. PROGRAMMA en AANMELDEN: [KLIK HIER]

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in en u blijft automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkeling op het gebied van ESCo’s en energietransities.

U bent ingeschreven voor de PPS Netwerk Nederland Nieuwsbrief!